BOOK HR-TJENESTER NÅ

Hvordan lede via coaching

coaching lederutvikling

Lederskapscoaching er et kraftfullt verktøy som alle effektive ledere bør benytte seg av. Hvorfor? Fordi det hjelper ledere med å forstå seg selv bedre, og bruke sine styrker på en måte som virkelig kan løfte hele teamet. Gjennom coaching og ledelse får ledere verktøyene de trenger for å takle utfordringer, ta kloke beslutninger, og inspirere de rundt seg. Dette fører til et mer motivert og produktivt team, som igjen gjør at resultatene til selskapet heves. 

 

Coaching og ledelse 

Lederskapscoaching er et kraftig verktøy som hjelper deg som leder med å finne ut av, og utvikle din unike lederstil, basert på dine styrker og verdier. Lederskapscoachingen kan foregå i gruppe, eller via individuell coaching. Når du dykker dypt inn i dine egne styrker, svakheter, og verdier vil det gi deg en dypere forståelse av hva som driver ditt lederskap. Coachingprosessen fremmer selvinnsikt og bevissthet, som er essensielt for å utvikle en autentisk og effektiv lederstil. 

 

Hold fokus på dine styrker 

Ved å fokusere på dine styrker kan du som leder finne måter å inspirere og motivere teamet ditt. Verdibasert coaching bidrar til at du som leder kan handle i tråd med dine personlige verdier, som igjen styrker troverdigheten og tilliten blant dine medarbeidere. Gjennom kontinuerlig støtte og veiledning via lederskapscoaching blir du i lederrollen bedre rustet til å navigere komplekse utfordringer, og drive organisasjonen fremover på en måte som er både bærekraftig og verdiskapende.

 

Finn og utvikle din unike lederstil

Lederskapscoaching er en prosess hvor ledere får hjelp til å bli bedre ledere. Gjennom coaching lærer du som leder mer om deg selv, og hvordan du kan bruke det du er god på til å bli en enda bedre leder.

Når du som leder får coaching brukes det forskjellige verktøy og teknikker for å hjelpe deg. Noen konkrete øvelser og oppgaver innen lederskapscoaching kan være: 

  • Personlighets- og styrkeprofiler: Ved hjelp av tester som personlighetstesten MAP eller StrengthsFinder kan du som leder få innsikt i dine personlige egenskaper og styrker.
  • Målsettingsøvelser: Jobb med å sette klare og målbare mål for både seg selv og teamet ditt.
  • Case-studier og rollespill: Gjennomgang av virkelige scenarier og rollespill hjelper deg som leder med å utvikle dine problemløsnings- og beslutningsevner.
  • Refleksjonsdagbok: Du skriver daglig eller ukentlig refleksjoner over egne handlinger og beslutninger, og hvordan disse samsvarer med dine verdier og mål.

  

En coachende lederstil bidrar til å styrke medarbeiderens følelse av eierskap til beslutningene

 

Hvordan bruke coachende spørsmål i ditt lederskap 

Gode coachende spørsmål starter ofte med "hva", "hvordan,"hvilke" eller "hvorfor". For eksempel kan spørsmål som "hva ønsker du å oppnå med dette prosjektet?" eller "hvordan kan du bruke dine styrker for å overvinne denne utfordringen?" oppmuntre medarbeideren til å tenke dypt, og komme opp med egne løsninger. Spørsmålene du som leder stiller bør være åpne, og gi medarbeideren rom til å utforske ulike muligheter. 

 

Les også hvordan utvikle ledergruppen

 

Coachende metoder for deg som leder 

Når du leder kan du coache dine medarbeidere ved å følge noen viktige prinsipper og metoder. Først og fremst bør du som leder sette av tid til regelmessige én-til-én samtaler hvor medarbeideren får mulighet til å snakke om sine mål, utfordringer og utviklingsområder. Under disse samtalene bør du stille åpne spørsmål som oppmuntrer medarbeideren til å reflektere og finne sine egne løsninger. Dette kan inkludere spørsmål som "hva ønsker du å oppnå i denne rollen?" eller "hvilke hindringer ser du, og hvordan kan vi overvinne dem?"

Når du som leder stiller coachende spørsmål, bør spørsmålene du bruker være åpne, utforskende og ikke-dømmende. Målet er å hjelpe medarbeideren med å tenke selvstendig og øke deres egen bevissthet rundt situasjonen. 

 

Ubevisste biaser er automatiske og ubevisste forutinntatte holdninger, som påvirker våre beslutninger og handlinger uten at vi selv er klar over det 

 

Forståelsen av ubevisste biaser

Som leder kan du møte på skjulte fordommer som påvirker dine beslutninger og relasjoner på arbeidsplassen. Lederskapscoaching er et kraftig verktøy som kan hjelpe deg med å avdekke og redusere disse ubevisste biasene. Gjennom ledelse og coaching lærer du å bli mer bevisst på dine egne tankemønstre og hvordan de kan hindre deg i å ta de beste beslutningene. Du vil også få teknikker for å identifisere og håndtere biaser, noe som forbedrer relasjonene og styrker din evne til å lede effektivt. På denne måten vil du utvikle en mer objektiv og inkluderende tilnærming til ledelse, til det beste for deg og ditt team.

 

 

Coaching is unlocking a person potential to maximize their own performance. It is helping them to learn rather than teaching them. 

Timothy Gallway 

 

 

Hvordan påvirker coaching bedre selvledelse 

God coaching fra deg som leder fører til at dine medarbeidere tar ansvar for sin egen utvikling og arbeidsoppgaver, og de føler seg mer ansvarlige for sine handlinger og resultater. Dette fører til høyere grad av eierskap og engasjement i arbeidet. Gjennom coaching utvikler medarbeidere en sterkere evne til selvledelse. Ved å bli oppmuntret til å reflektere over egne mål og utfordringer, lærer de å ta ansvar for sin egen utvikling. Coachende spørsmål fra deg som leder kan være "hva kan du gjøre for å forbedre denne situasjonen?". Dette hjelper dem med å finne sine egne løsninger, noe som øker selvtilliten deres og beslutningsevnen. Denne prosessen bygger også opp ferdighetene deres til å styre sin egen tid, og prioritere oppgaver mer effektivt. 

Medarbeidere som opplever selvledelse, har ofte høyere jobbtilfredshet. De føler seg mer verdsatt og opplever en større grad av autonomi, noe som bidrar til et mer positivt arbeidsmiljø. 

 

Ønsker du å utvikle deg innen coaching og ledelse, og få metodene som løfter teamet ditt til topps? Kontakt oss for en god samtale om coaching, ledelse og utvikling av deg og ditt team.

Paola Andrea er HR - og ledercoach i Norges Rekruttering & Akademi. Hun engasjeres av å skaper verdier for menneskene og selskapene gjennom helhetlig HR-ledelse og strategisk selskapsutvikling. Ta kontakt for en god samtale om lederutvikling, HR- tjenester, mastermind, business coaching eller rekruttering. 

Email: [email protected]     Tlf: 932 05 993       

Les flere blogg innlegg

Hvordan lede endringer?

Fremtidens arbeidsplass

Optimal ledelse av ditt team