BOOK HR-TJENESTER NÅ

Led den viktigste personen i ditt liv

karriere ledelse selvledelse

Er du også vant med at ledelse handler om å påvirke andre? Men hva med å lede seg selv? Selvledelse handler om å daglig ta ansvar for egne valg, egne følelser og handlinger. Uten at noen forteller deg hva du skal gjøre.

I dag er selvledelse viktigere enn noen gang. Jobbhverdagen er mer uforutsigbar, vi jobber mer digitalt, og grensene mellom jobb og fritid er mer uklare. Uten en bevisst måte å lede deg selv på, kan man lett miste fokus, skyve oppgaver foran seg, eller bruke tid på feil ting. Tidligere var det mer vanlig i arbeidslivet at sjefen fulgte opp alt man gjorde. I dagens arbeidsliv forventes det at vi tar mer ansvar selv. Så om du skal lykkes godt i en jobb der frihet og ansvar går hånd i hånd, bør du kunne styre deg selv like godt som en god leder styrer sitt team.

 

Hvem styrer hverdagen din?

Mange tror de har full kontroll over sin egen tid, men hvis man ser nærmere etter er det ofte vanene som styrer. Starter du arbeidsdagen med det viktigste, eller lar du innboksen styre deg?

Det er mange som åpner e-posten først og lar andres behov og forespørsler bestemme dagens retning. Plutselig har halve arbeidsdagen gått med til små oppgaver, møter og raske svar. Uten at du har fått gjort det du egentlig burde prioritere. Hvis du ikke aktivt bestemmer hva som er viktigst for deg, vil andre gjøre det for deg. Så selvobservasjon handler om å legge merke til hva du faktisk gjør, ikke bare hva du tenker at du skal gjøre.

 

Slik kan du trene hjernen din til bedre fokus og selvledelse

Når du ser mønstrene dine, kan du begynne å justere dem. Hjernen liker belønning, men den skiller ikke mellom god og dårlig belønning. Å scrolle på mobilen gir en rask følelse av velbehag, men det samme gjør også en liten seier etter en fullført oppgave. Scrolling på mobilen gir en umiddelbar belønning, men den hjelper deg sjelden fremover. Derimot gir også en fullført oppgave en belønning, men på en måte som bygger opp motivasjon og mestring over tid. Når du forstår dette, kan du bruke det til din fordel. Lag en arbeidsrytme der hjernen faktisk vil samarbeide med deg. Prøv for eksempel å skrive ned de viktigste oppgavene for neste dag før du avslutter arbeidsdagen. Da starter du med en plan i stedet for å lete etter hva du skal gjøre. 

Og så er det stemmen i hodet ditt. Den som sier "dette gidder jeg ikke" eller "jeg er ikke god nok". Den er ikke alltid til å stole på. Heldigvis kan du påvirke den, akkurat som du kan trene en muskel. Jo mer du gir deg selv konstruktive, enkle beskjeder, jo lettere blir det å handle i tråd med det du egentlig vil og ønsker å oppnå.

 

"Jo færre valg du må ta om uvesentlige ting, jo mer energi har du til de store beslutningene"

 

 

 

Led deg selv bedre ved å automatisere beslutningene dine

Hjernen har en begrenset mengde energi til å ta gode valg hver dag. Jo flere små beslutninger du må ta, jo mer sliten blir du, og desto lettere er det å utsette viktige oppgaver. Ledere som Barack Obama og Steve Jobs reduserte beslutningstretthet ved å forenkle rutiner, som å ha faste morgenrutiner eller alltid bruke like klær. Du kan gjøre det samme i jobbhverdagen. Planlegg hva du skal fokusere på dagen før, lag standardmaler for vanlige oppgaver og sett faste tidspunkter for møter. Jo færre valg du må ta om uvesentlige ting, jo mer energi har du til de store beslutningene

 

Bli bevisst på hvordan du snakker til deg selv

Når den indre stemmen sier "Dette klarer jeg ikke", kan du svare med "Jeg tar ett steg av gangen". Når den indre stemmen din sier "Jeg har ikke nok kunnskap", kan du erstatte den med "Jeg kan lære det jeg trenger".

Små justeringer i hvordan du tenker kan ha stor effekt. Jo oftere du erstatter negative tanker med mer konstruktive alternativer, jo lettere blir det å handle i tråd med det du egentlig vil. Det handler ikke om å tvinge seg selv til å være positiv hele tiden, men om å gi hjernen bedre verktøy for å takle utfordringer.

En enkel øvelse er å fange opp, og legge merke til negative tanker, og skrive ned en mer nyttig versjon av dem. Etter hvert vil dette bli en naturlig del av måten du tenker på, akkurat som en trent muskel blir sterkere jo mer du bruker den.

 

Bruk belønning bevisst

Hjernen liker raske gevinster. Hvis en oppgave føles ubehagelig eller krevende, kan du koble den til en liten belønning for å gjøre den mer fristende.

For eksempel blir du enig med deg selv om at når jeg har fullført denne oppgaven, tar jeg en kaffe med god samvittighet", eller "når jeg har fullført dette strategidokumentet, kan jeg ta meg tid til å sparre med en kollega om et spennende prosjekt."

 

Les også hvordan lede Gen Z og Alfa

 

Disiplin trumfer motivasjon

Motivasjon er flyktig. Noen dager er du full av energi, andre dager føles alt tungt. Problemet er at hvis du venter på å føle for å gjøre jobben, risikerer du å utsette det viktigste. Disiplin handler om å gjøre det du har bestemt deg for, uansett dagsform.

En enkel regel er. Start med fem minutter. Ofte er det å komme i gang det vanskeligste. Når du først er i gang, er det lettere å fortsette. En annen strategi er å fjerne valgmuligheter. Skal du trene etter jobb? Bestem deg på forhånd, legg treningsklærne klare og ikke tillat deg selv å forhandle med deg selv. Gjør det du sa du skulle gjøre,  uavhengig av om du føler for det eller ikke.

Ønsker du å utvikle deg eller dine ledere i selvledelse? Kontakt oss for en god samtale om ledelse, team og organisasjonsutvikling. 

Paola Andrea er HR - og ledercoach i Norges Rekruttering & Akademi. Hun engasjeres av å skaper verdier for menneskene og selskapene gjennom helhetlig HR-ledelse og strategisk selskapsutvikling. Ta kontakt for en god samtale om lederutvikling, HR- tjenester, mastermind, business coaching eller rekruttering. 

Email: pas@norgesra.no     Tlf: 932 05 993       

Les flere blogg innlegg

Hvordan lede Gen Z og Alfa

Led den viktigste personen i ditt liv

Rekrutter riktig HR-personalet