BOOK HR-TJENESTER NÅ

Emosjonell intelligens som leder

hr leder

I dagens fartsfylte verden har ideen om emosjonell intelligens i lederskap blitt viktigere enn noen gang. Ledere måles ikke lenger bare på deres tekniske ferdigheter eller hvor godt de kan styre en virksomhet. En god leder trenger også å forstå mennesker, hva som driver dem, hva som motiverer dem og hvordan de faktisk har det. Det er her emosjonell intelligens i lederskap virkelig utgjør en forskjell.

                                                   

Hvordan håndtere følelser knyttet til teamets suksess og utfordringer

Følelser spiller en stor rolle på arbeidsplassen, spesielt for deg som leder. Å lede et teams suksess og utfordringer kan få frem mange følelser, både positive og negative. Nøkkelen til å håndtere disse følelsene ligger i den emosjonelle intelligensen i lederskapet. La oss utforske hvordan ledere kan bruke emosjonell intelligens å håndtere følelsene effektivt.

 

Les også kommunikasjon, ditt hemmelige verktøy 

 

Hvordan håndtere følelser ved suksess 

Når teamet ditt oppnår suksess, er det naturlig å føle seg begeistret og stolt. Det er imidlertid viktig å også håndtere disse følelsene nøye. Emosjonell intelligens i lederskap hjelper deg å holde deg forankret og være ydmyk og fortsett å streve etter vekst.

Slik kan du bruke emosjonell intelligens for å håndtere suksess:

  • Feir teamet ditt – I stedet for å fokusere på personlige prestasjoner, bruk emosjonell intelligens for å gjenkjenne innsatsen til hele teamet. Å feire andres bidrag bygger tillit og motivasjon.
  • Hold deg ydmyk – Emosjonell intelligens hjelper deg å forbli ydmyk selv etter store gevinster. Selv om det er flott å feire, sørger det for å være ydmyk at du fortsetter å jobbe riktig for neste utfordring.
  • Oppretthold balanse – Suksess kan noen ganger føre til avslapning, men er du leder med god emosjonell intelligens så vet du hvordan du skal holde fokus og feire suksess mens de forbereder deg til neste utfordring.

                                   

Hvordan håndtere følelser under utfordringer

Håndtering av følelser under utfordringer er avgjørende for et effektivt lederskap. Emosjonell intelligens lar deg som leder håndtere egne følelser, samtidig som du holder teamet ditt positivt og fokusert. Det hjelper deg å holde deg rolig under press, og setter et konstruktivt eksempel.

Ved å oppmuntre til åpen kommunikasjon fremmer du tillit og får teammedlemmene til å føle seg komfortable med å dele bekymringene sine. Fokus på løsninger fremfor problemer driver fremgang og motiverer teamet ditt. I tillegg styrker det å vise empati ved å anerkjenne teamets vanskeligheter, og tilby støtte fra ditt lederskap, så du kan hjelper teamet å navigere i utfordringer mer effektivt.

 Fremme tillit ved å bruke åpen kommunikasjon med dine medarbeidere 

 

Strategier for å styrke emosjonell intelligens blant ledere og ansatte

Emosjonell intelligens er nøkkelen til å bygge sterke og effektive team. Det hjelper ledere og ansatte å forstå og håndtere følelsene sine, noe som fører til bedre kommunikasjon, forbedrede relasjoner og et mer positivt arbeidsmiljø. Her er noen enkle strategier for å styrke emosjonell intelligens blant ledere og ansatte:

Øv på selvbevissthet. Det første trinnet i å utvikle emosjonell intelligens i lederskap er selvbevissthet. Du som leder og dine ansatte bør ta dere tid til å reflektere over følelsene deres, hva som trigger dem og hvordan dere reagerer. Å forstå egne følelser hjelper med å håndtere reaksjoner og unngå følelsesmessige utbrudd.

Oppmuntre til empati. Emosjonell intelligens i lederskap vokser når folk kan sette seg i andres sted. Derfor bør ledere oppmuntre sine ansatte til å lytte aktivt og prøve å forstå sine kollegers perspektiver. Dette bygger tillit og reduserer konflikter på arbeidsplassen.

Forbedre kommunikasjonen. Klar og åpen kommunikasjon er en hjørnestein i emosjonell intelligens i lederskap. Som leder  bør du skape et rom hvor dine ansatte føler seg komfortable med å dele tanker og følelser. Regelmessige tilbakemeldinger og en-til-en-møter er gode måter å oppmuntre til dette på.

 

Skap et rom hvor dine ansatte føler seg komfortable med å dele sine tanker og følelser

 

Håndter stress effektivt. Stress kan tåkelegge dømmekraften og føre til dårlig følelsesmessig ledelse. Å undervise i stressmestringsteknikker, som dyp pusting eller fokuseringsøvelser kan forbedre emosjonell intelligens blant både ledere og ansatte.

Gå foran med eksempel. Ledere med sterk emosjonell intelligens i ledelse modellerer oppførselen de ønsker å se i teamene sine. Ved å vise empati, holde seg rolig under press, håndtere vanskelige situasjoner og vise at de bryr seg vil inspirerer de ansatte til å gjøre det samme.

 

Hvordan bli sterkere som leder følelsesmessig

Emosjonell intelligens er essensiell for ledere som ønsker å navigere utfordringer og lede team effektivt. En utmerket måte å styrke denne evnen på er ved regelmessig selvrefleksjon. Ved å bruke 10-15 minutter hver dag på å reflektere, og skrive ned følelser som oppstår i viktige interaksjoner, samt reflektere over dine reaksjoner. Hva gikk bra, hvordan kunne jeg reagert annerledes? På denne måten kan du som leder identifisere deg med triggere, og bedre forstå og utvikle dine egne reaksjoner.

Denne praksisen øker emosjonell bevissthet og gjør deg som leder mer følelsesmessig tilstede og empatisk. Kontinuerlig selvrefleksjon ikke bare styrker emosjonell motstandskraft, men også forbedrer lederskap gjennom økt emosjonell intelligens.

 

 

Mestring av personlige og teambaserte feil 

Feil er en naturlig del av både personlig utvikling og teamarbeid, og hvordan vi håndterer dem har stor innvirkning på vårt velvære og effektivitet på jobb. Ved å bruke emosjonell intelligens i vår ledelse kan vi forvandle utfordringer til muligheter for vekst. Selvbevisste og selvregulerende ledere takler tilbakeslag med motstandskraft, og deres positive håndtering av følelser setter et godt eksempel. Styrken til i deg som leder ligger ikke i å unngå feil, men i å transformere dem til læring som driver teamet ditt fremover.

Når det gjelder teambaserte feil, bør du som leder bidra  med emosjonell intelligens til et miljø preget av åpen kommunikasjon og empati, og skape en kultur der feil blir læringsmuligheter som fremmer vekst og utvikling.

 

‘Styrken til lederen ligger ikke i å unngå feil, men i å transformere dem til læring som driver teamet fremover’

 

 

Styrk dine ansattes følelser

For å styrke dine ansattes følelser og forbedre teamets emosjonelle helse, er det essensielt å forstå hvordan følelser påvirker produktivitet og samarbeid. Positive følelser kan forbedre ytelsen, mens negative følelser kan hemme den. Fremme en kultur med åpen kommunikasjon og skape et trygt miljø for følelsesmessig uttrykk er også viktig.

Tilby emosjonelle ressurser som rådgivning og stressmestringsworkshops, og led ved å være et positivt eksempel på emosjonell atferd. Anerkjenn og feir de som bidrar til et positivt emosjonelt klima. Å fokusere på emosjonell helse kan føre til bedre ytelse og en mer engasjert arbeidsstyrke.

Ønsker du å lære mer om emosjonell intelligens for deg og ditt team? Kontakt oss for en hyggelig samtale om ledelse og HR. 

Paola Andrea er HR - og ledercoach i Norges Rekruttering & Akademi. Hun engasjeres av å skaper verdier for menneskene og selskapene gjennom helhetlig HR-ledelse og strategisk selskapsutvikling. Ta kontakt for en god samtale om lederutvikling, HR- tjenester, mastermind, business coaching eller rekruttering. 

Email: [email protected]     Tlf: 932 05 993       

Les flere blogg innlegg

Implikasjoner for etisk lederskap

Emosjonell intelligens som leder

Hvordan lede endringer?